Vianočné dobroty a (takmer) bez výčitiek! 2.časť
Kto by sa netešil na vianočné sladké maškrty? Počas Vianoc si každý z nás dopraje trošku viac. Viac sladkého, viac vyprážaného, viac nezdravého. Nehovoríme, že nemôžete, ale ak sladké nahradíte lepšou variantou, v januári nebudete musieť „plakať nad rozliatym mliekom“. Najlepšie urobíte, ak si všetko sami napečiete. Budete vedieť čo ste do svojich vianočných pochúťok dali a bude to upečené s láskou. A predsa to je hlavná ingrediencia Vianoc .
Müsli slivkové guličky:
Tieto guličky ste mali možnosť ochutnať aj na našich vianočných hodinách Zumby. Ak vám chutili prinášame vám recept, ktorý je veľmi jednoduchý, rýchly a lacný. Potrebujete iba 5 suroviny.
Ingrediencie: 300 g sušených sliviek, 200 g vlašských orechov, 200 g ovsených vločiek, soľ, med
Postup: Slivky povaríme v malom množstve vody so štipkou soli a necháme schladnúť. Zatiaľ
na mlynčeku na mäso zomelieme orechy a na panvici nasucho opražíme ovsené vločky, ktoré rozmixujeme v mixéri. Do vychladnutých sliviek zmiešame pomleté orechy, rozmixované vločky a pridáme med podľa chuti. Z vytvorenej masy tvarujeme mokrými rukami guličky. Na záver, vytvarované guličky vložíme do košíčkov.
Bližšie info: Med si pridajte podľa toho, ako sladké guličky chcete. Odporúčame ho pridať čo najmenej a uvidíte, že budú aj tak skvelé, pretože slivky im dodávajú skvelú chuť. Najlepšie je použiť domáci med a aj orechy. Kúpite ich určite od známeho, ktorý býva na dedine (kolega, kamarátka), príp. na trhu. Pokojne môžete aj experimentovať a k orechom pridať slnečnicové semienka a k sušeným slivkám aj iné druhy sušeného ovocia. My sme to už skúsili a výsledok sa páčil každému, kto ochutnal . Zo surovím v popise budete mať vyše 50 ks týchto malých pochúťok.
Zázvorníky:
Jednoduchý recept na chutné a zdravé koláčiky zo zázvoru .
Ingrediencie: 60 g masla, 125 g špaldovej múky, 2 lyžičky mletého zázvoru, 80 g javorového sirupu, ½ lyžičky prášku do pečiva
Postup: V hrnci rozpustíme maslo, pridáme javorový sirup, na miernom plameni rozpustíme a dobre zamiešame. Dáme dole z ohňa a necháme vychladnúť. Do misky dáme múku, kypriaci prášok a zázvor. Zmes pomiešame, pridáme vychladený tuk s javorovým sirupom a vypracujeme cesto. Z cesta robíme guličky približne vo veľkosti orecha a dáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Opatrne lyžičkou guličky sploštíme. Dozdobíme orechom. Plech so zázvorníkmi vložíme do trúby, ktorú sme predhriali na 180 stupňov. Pečieme asi 15 minút.
Bližšie info: Ak ste sa ešte s ingredienciami ako špaldová múka, či javorový sirup nestretli, špaldovú múku kúpite v každých väčších potravinách a javorový sirup napr. v bio obchode. Javorový sirup je bohatý na draslík a vápnik, ale je aj vynikajúcim zdrojom mangánu a zinku. Obsahuje taktiež fosfór, železo, riboflavín a vitamíny B. Je to aj výborný antioxidant. Nesmieme však zabúdať, že aj keď je to zdravšie sladidlo, stále je to len sladidlo a netreba to s ním preháňať.
Mrkvový koláč
Za tento recept vďačím Andy Timkovej, ktorú som mala možnosť stretnúť v Teleráne. Mám od nej množstvo skvelých receptov, ale tie až nabudúce .
--fotku tejto zdravej dobroty žiaľ nemáme, lebo sa zjedla rýchlejšie, že sme stihli vytiahnuť fotoaparát ---
Ingrediencie: 2 šálky špaldovej múky, 2 čaj. lyzičky prášku do pečiva, 2 čaj. lyzičky mletej škorice, 1 čaj. lyzičky sódy bicarbóny, pol čaj. lyzičky soli, pol čaj. lyzičky mletého muškátového orieška, trištvrte šálky hnedého cukru, trochu medu a trochu javorového sirupu, 3 vajíčka, trištvrte šálky oleja - dávam trochu menej, 2 šálky strúhanej mrkvy, 1 šálka ananásu z konzervy, pol šálky posekaných orechov
Postup: Je veľmi jednoduchý. Všetky ingrediencie na cesto naraz vymiešame a dáme piecť do tortovej formy na 180 stupňov asi na 1 hodinu. Postupne kontrolujeme, či už je koláč hotový. Navrch po upečení a vychladení dáme mäkký tvaroh vymiešaný s jedným vanilkovým cukrom.
Bližšie info: Pod pojmom mrkvový koláč si asi málokto predstaví niečo chutné. Ale tento koláč vaše predsudky úplne zmení. Je skvelý a odporúčame vám ho vyskúšať. U nás sa pečie dosť často
Tip: Ak máte svoje obľúbené vianočné recepty a nechcete sa ich v žiadnom prípade vzdať, skúste tento rok urobiť ich zdravšiu variantu a namiesto klasickej múky do nich dať špaldovú, alebo namiesto cukru použiť trstinový cukor.
Máte recept, ktorý obsahuje samé zdravé ingrediencie a chcete sa s ním podeliť? Napíšte nám ho Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.